Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Olimpia Rióban: 20 hasznos tanács az útnak indulóknak

2016. július 21. - Soltész Béla

Két hét múlva kezdődik az év legnagyobb sporteseménye, a riói olimpia, ahová több ezer magyar is kiutazik - az olimpiai csapat tagjaként, önkéntes segítőként, szurkolóként vagy szimpla turistaként. A készülődés utolsó napjaiban, a bőrönd / hátizsák előtt való tanácstalan ácsorgás pillanataiban jól jöhet az alábbi húsz hasznos tanács, amit a tavalyi, négy hónapos brazíliai utazásom tapasztalataiból szűrtem le.

img_7081.JPG

1. A riói tél olyan, mint a magyar május

Dél-Brazíliában akkor van tél, amikor nálunk nyár (májustól szeptemberig), de ez persze nem olyan, mint a mi telünk – Rióban csak a legritkább esetben süllyed plusz 10 fok alá a hőmérséklet. Inkább a napközbeni 20, esti 15 fok a jellemző, és gyakran esik az eső. A brazilok 20 fok alatt már hajlamosak széldzsekiben mászkálni, ami azért szerintem túlzás.

2. Egy heti ruha elég, de legyen nálad pulóver és esőkabát is!

Mivel a szállodáknak és hosteleknek vagy van saját mosodájuk, vagy tudnak ajánlani egyet a közelben (legjobb esetben pedig megkönyörülnek rajtad, és kimossák a cuccaidat ingyen), ne vigyél többet, mint ami egy hétre elég: hét pólót, hét alsóneműt, hét pár zoknit. De kevesebbet se, mert a mosodázás néha nem megy könnyen, illetve a nagy páratartalom miatt néha egy egész nap alatt sem száradnak meg a ruhák.

Nadrágból én négy darabot vittem: egy hosszú farmert, egy lecipzározható szárú túranadrágot és két olyan rövidgatyát, ami fürdőgatyának is alkalmas. Cipőből szerintem két párat vigyél, egy utcait és egy könnyű túracipőt (ne bakancsot!). Túraszandált senki nem hord Brazíliában, pláne nem zoknival. Havaianas strandpapucsot viszont annál inkább, de ezt ráérsz ott megvenni: olcsóbb is, és nagyobb is a választék, mint Magyarországon.

Meleg ruhára is szükség van Brazíliában, de nem kell túlzásokba esni. Egy polárpulcsi és egy esőkabát elvben elég kell, hogy legyen, de ha fázós vagy, egy plusz dzseki sem árthat. Fontos a fejfedő is – ha be akarsz olvadni a brazilok közé, világos színű baseball-sapkát vigyél. A napszemüveget pedig mondani sem kell.

img_6045.JPG

3. Kell még például: kemping-szúnyogháló. Nem kell például: konnektor-adapter

Hálózsákot feltétlenül vigyél, bármikor jól jöhet, beleértve a repülőteret is. Egy kis zseblámpa is mindenképpen legyen nálad. Vannak, akik a fejre erősíthető lámpára esküsznek, nekem az annyira nem jött be. Elektronikai eszközökből én csak azt vittem, ami feltétlenül szükséges volt: fényképezőgépet, telefont és egy kis tabletet, meg a töltőiket. A konnektorokba be lehet dugni a Magyarországon vásárolt töltőket.

Hasznos lehet a túraboltokban kapható, ágy fölé akasztható kemping-szúnyogháló, mivel a zika ellen nincs más megoldás, mint minimalizálni a szúnyogcsípések számát. Naptej, gyógyszerek, szúnyogriasztó is alap, de nem kell itthon feltankolnod az egész útra, ott is lehet kapni mindent. Ezen kívül szerintem nem kell semmi más, maximum egy svájci bicska, de azt mindig a nagy hátizsákban tartsd, nehogy elkobozzák mondjuk a repülőtéren. Apropó, nagy hátizsák: én egy hetvenöt és egy tizenöt literes hátizsákkal utaztam, egyik hátul, másik elöl, plusz volt még nálam egy övtáska és egy nadrág alá vehető rejtett övtáska is. 

4. Minimum napi 10 ezer forint költőpénz kell, de a határ a csillagos ég

A tavalyi utazásom során én átlagosan napi 120-150 reált költöttem, ami tizenegy-tizennégyezer forintnak felel meg. Ebbe a Brazíliában elköltött pénzt számoltam bele, vagyis a repülőjegyet és a biztosítást nem, az országon belüli utazásokat és nagyobb összegű vásárlásokat (pl. karneváli belépő, focimeccs) igen. Tehát értelemszerűen volt olyan napom, amikor alig költöttem, máskor viszont a napi keret három-négyszeresét is. Most az olimpia miatt brutálisan felmentek az árak, így a szálláson és a jegyeken felül (lásd a következő pontot) minimum napi 10 ezer forint költőpénzzel éri meg számolni.

img_7311_2.jpg

5. Ha még nincs szállásod: a lehetőségek 15 ezer forintnál kezdődnek

A többi latin-amerikai országhoz képest Brazíliában kevés az olcsó hostel, úgyhogy normál esetben is átlagosan negyven reálba kerül egy éjszaka a legolcsóbb helyeken (3500 ft). Az olimpia természetesen négy-ötszörösére duzzasztotta az árakat, de még egyáltalán nem tették ki Rióra a „megtelt” táblát. Az AirBnB mindig rizikós egy kicsit, viszont korrekt hosteleket találhatsz a Hostelworld-ön, kb. 15 ezer ft-tól kezdődik egy éjszaka egy hálóteremben. A hostelekben jár az ágyhoz ágynemű, néha még törölköző is, szappan és sampon viszont nem nagyon. Szokott lenni zárható szekrény, de lakatot neked kell vinned. Jobb a számzáras, mert a kulcsot elvesztheted, és akkor le kell fűrészelni a zárat.

A hálótermekben hat-nyolc ember alszik, emeletes ágyakban, úgyhogy mindenképpen legyen nálad füldugó, és az értékeidet vagy zárd be a szekrénybe, vagy kösd magadra éjszakára. Reggeli is általában van a hostelekben, néha benne van az árban, néha nincs. Teljesen változó, hogy mit adnak enni, de általában rendben van a kínálat. Wifi is szokott lenni, még ha nem is ér el a hálótermekig.

6. Éhes vagy? Keresd a „prato feito” és a „por quilo” feliratokat!

Relatíve olcsón is jót lehet enni Rióban. Én a lanchonete-kben, kilós és menüs éttermekben ettem általában, főzni csak nagyon ritkán volt erőm és lehetőségem. Napi húsz-harminc reált költöttem étkezésre.

Írtam egy egész bejegyzést a brazil konyháról, egy másikat meg a brazil gyümölcsökről és gyümölcslevekről, olvasd el mindkettőt!

img_7582.JPG

7. A nemzetközi diákigazolvány biztosan behozza az árát

Viszonylag olcsón vettem a múzeumi belépőket egy nemzetközi diákigazolvánnyal, amit az esetek körülbelül felében fogadtak el, és kaptam féláras kedvezményt – sajnos jellemzően azokon a helyeken, amik egyébként is olcsók voltak. Ha van bármilyen magyar oktatási intézménnyel bármilyen jogviszonyod, indulás előtt váltsd ki egy utazási irodánál, 2610 forintba kerül, és biztosan behozza az árát.

8. Még nem késő elmenni az Oltóközpontba

Brazíliába ajánlani szokták a sárgaláz, tífusz, hepatitisz A és B és veszettség elleni oltásokat, de Rióban ezek közül egyikre sincs feltétlenül szükség. Mindenesetre nem árt, ha az indulásig hátralévő napok egyikén elmész az Országos Epidemiológiai Központba, vagyis a Gyáli úti oltóközpontba a Nagyvárad térnél, ahol teljes körű tájékoztatást kapsz, sőt azonnal be is adják neked az oltásokat, ha kéred. Malária ellen nincs oltás, csak gyógyszer, de Rióban nincs maláriaveszély. Zika ellen pedig sajnos nincs gyógyszer sem: csak a szúnyogcsípések elkerülése segíthet.  

9. Mindenképp köss biztosítást!

Velem, hál’ istennek, nem történt semmi, ami miatt orvoshoz kellett volna mennem, de nem sajnáltam rá a pénzt. Napi hatszázötven forintot fizettem egy elég jó biztosításért, egy pesti utazási irodában kötöttem, ahol annak idején a repülőjegyet is vettem. Ennél van olcsóbb is, drágább is, a lényeg, hogy legyen valamilyen biztosításod.

img_7920.JPG

10. Bankkártyát vigyél, de készpénzzel fizess!

Sosem árt, ha van nálad pár száz dollár jól elrejtve valami titkos zsebbe, de talán több értelme van bankkártyát vinni, és kint felvenni a készpénzt brazil reálban. Az automaták egy része nem fogadja el a külföldi bankkártyákat (még a hiper-szuper dombornyomott golden VIP akármiket sem), úgyhogy ha találsz egy olyan bankot, ahol az ATM nem azt írja ki, hogy érvénytelen a kártyád, hanem rendben kiadja a kért összeget, akkor a továbbiakban ragaszkodj ahhoz. Továbbá vannak a buszpályaudvarokon és repülőtereken olyan „többszolgáltatós” Banco 24 Horas ATM-ek, amik elvben minden kártyát elfogadnak. Hátrányuk, hogy drágák: egy felvételért húsz reált vonnak le.

Az én dombornyomott Mastercard forintkártyám az Itau bankokban működött, a Banco do Brasil automatáiban nem, a Caixa bankban pedig hol igen, hol nem. Soha nem jöttem rá, hogy ennek mi az oka. A többszolgáltatós ATM-ek mindig elfogadták a kártyáimat. Úgyhogy általában azt csináltam, hogy ha találtam egy ilyet, akkor felvettem ezer reált, és a szálláson, vagy útközben a nadrágom alatt hordott titkos övtáskában tároltam. A pénztárcámban soha nem volt több száz reálnál, mert féltem, hogy esetleg kikapják a kezemből, de szerencsére nem volt ilyen eset. Kártyával szinte soha nem fizettem, csak készpénzzel, hogy elkerüljem az esetleges csalásokat. De nagyon sok helyen nem is tudtam volna: Brazíliában jóval kevesebb helyen fogadnak el kártyát, mint Magyarországon. 

11. Még a repülőn se késő megtanulni pár szót portugálul

Brazíliában körülbelül a lakosság ugyanakkora hányada beszél angolul, mint Magyarországon. Tehát a turizmusban dolgozók és a diplomások nagy valószínűséggel igen, a többiek nagy valószínűséggel nem. Arra építeni az utazásod, hogy a sarki boltban az eladó, vagy a buszpályaudvaron a jegypénztáros bármit is megért angolul, ugyanakkora lutri, mint ha egy külföldi Magyarországon próbálna ilyen helyzetekben angolul boldogulni.

Korlátozottan használható a spanyol. A feliratokat tökéletesen megérted, ha tudsz spanyolul, a portugál beszédet kevésbé. A brazilok úgy-ahogy megértik a spanyolt, de nem beszélik. A többi világnyelv haszna Brazíliában minimális.

img_8037.JPG

12. Lesz magyar konzuli ügyelet az olimpián

Megéri utazás előtt felvenni a kapcsolatot a brazíliavárosi magyar nagykövetséggel vagy a São Paulo-i magyar főkonzulátussal. Az olimpia alatt Rióban is lesz speciális konzuli ügyelet. Ha bármi bajba kerülsz, azonnal értesítsd a nagykövetséget vagy a főkonzulátust. Sőt, az sem árt, ha elmented a telefonszámukat a telefonodba ICE (in case of emergency, veszély esetén) néven, hogy ha történne veled valami, a mentők fel tudják hívni őket. 

13. Túl a Corcovadón és a Cukorsüvegen is van mit megnézni 

Ha van időd és kedved várost nézni, a blogon nemrég megjelent bejegyzésekből sokat megtudhatsz arról, hogy mit érdemes megnézni Rióban.

A híres hegyek (Corcovado, Cukorsüveg) és strandok (Copacabana, Ipanema)

Történelmi emlékek: Császári palota, Carioca tér, a bulinegyed, a világ legszebb könyvtára, az impozáns Vargas sugárút, a kalandos történetű Catete-palota, és a Riótól kicsit távolabb fekvő Petrópolis, az amerikai kontinens egyetlen császárvárosa.

Favela: Brazília legnagyobb favelája, a Rocinha belülről

img_9661.JPG

14. Helyi tömegközlekedés: metrózni jó, buszozni muszáj 

A riói metró három (hivatalosan: négy) vonala rendkívül hasznos a turistáknak, a beléptetés feltöltős műanyag kártyával, profi módon történik, és úgy általában, ha valahol van metró a közelben, akkor megéri azzal menni. A déli városrészben kötött pályás buszok (BRT), a belvárosban nemrég átadott villamosok (VLT) segítik a haladást, ezek is elég jók. A standard riói buszok ezzel szemben elég hektikusan közlekednek, és könnyen beszorulnak a dugókba. Jegyet viszont nem kell venni rájuk előre: egy kalauz ül az első ajtó mögött, és egy forgóajtón engedi át a felszállókat, miután kifizették a viteldíjat.

15. Ha Rión kívülre is merészkedsz: készülj hosszas buszozásokra!

Brazília hatalmas ország. Ez közhelyesen hangzik, de az a helyzet, hogy ha Rióból kiindulva bármi más érdekes helyre szeretnél eljutni, akkor vagy repülőre ülsz, vagy nagyon hosszú buszutak várnak rád. Ha nincs legalább egy heted pluszban, akkor inkább maradj Rio közelében. A legközelebbi helyek közül az idilli Paraty strandjait vagy São João del Rei (és a vele szomszédos Tiradentes) barokk utcácskáit és tereit ajánlom, amelyeket akkor is megéri felkeresni, ha csak két-három éjszakát tudsz ott tölteni. Mindkét helyre megy közvetlen busz Rióból, előbbi négy, utóbbi öt és fél órányi távolságra van a Novo Rio buszpályaudvartól.

Nagy segítségedre lehet a Buscaonibus.com.br weboldal, ahol a távolsági buszok menetrendjére tudsz rákeresni, ha pedig jól tudsz portugálul, akkor elolvashatod a Mochileiros.com.br oldal fórumait, rengeteg hasznos, első kézből származó utazási információval az összes létező brazíliai úti célról.

img_6177.JPG

16. Legyél óvatos, de paranoiára nincs ok

Brazília veszélyes ország, és Rio nem olyan, mint egy svájci kisváros, ahol minden élére van állítva. De a paranoiára sincs ok: a nem pacifikált favelákon kívül aligha történik veled durva dolog, vagyis nem fognak lelőni vagy elrabolni. Kirabolni már annál inkább, ha nem vigyázol. A szokásos óvintézkedéseket tedd meg, ne lógjon fényképezőgép a nyakadban, ne legyen rajtad ékszer, az értékeidet tartsd a nadrág alá rejthető titkos zsebben vagy övtáskában. Az útleveledet hagyd a szálláson, csak egy laminált fénymásolat legyen nálad. A pénztárcádban ne legyen száz reálnál több, és ha valaki előránt egy kést, azonnal add át mindenedet. Ritkábban lakott területeken ne utazz éjszakai távolsági busszal, csak nappalival.

Illetve ne csinálj olyat, amit Magyarországon sem csinálnál, ha nem akarsz bajt: ne drogozz, ne fogadj el ismeretlen emberektől italt, ne menj fel prostituáltakhoz lakásra, ne idd magad filmszakadásig. Továbbá ne sétálj éjszaka egyedül, de még társaságban sem: ha bulizni mész, akár száz méter kedvéért is fogj egy taxit. 

17. Női utazók: lásd az előző pontot

Nőként Brazíliába(n) utazni nem lényegesen veszélyesebb, mint férfiként. Az egyedül utazó turista csajok, akikkel találkoztam, nem számoltak be komolyabb atrocitásokról. A brazil férfiak nyomulnak, bepróbálkoznak, cicáznak, de nagyon valószínűtlen, hogy fizikai erőszakra vetemednének veled szemben.

Amúgy meg: lásd az előző pontban leírtakat!

img_7477.JPG

18. Olvass olimpiai információkat elsőkézből!

Igen, lehet, hogy káosz lesz. Lehet, hogy az utolsó pillanatban áthelyeznek egyes eseményeket máshova. De nagyon sok előkészület is történt (ezekről majd egy külön posztban is írok nemsokára), és az olimpiai helyszínek funkcionálisan készen vannak. Hivatalos és naprakész információkat a helyszínekről négy nyelven (angol, francia, spanyol, portugál) az olimpia oldalán, a Rio2016.com-on, illetve a hozzá tartozó Facebook-oldalon találsz.

19. Van net? Van!

Internethez jutni Brazíliában nem nehéz. A legtöbb hostel, étterem és kávézó rendelkezik wifi-routerrel, bár sok esetben csak egy darabbal, így a wifi csak az épület egy meghatározott részét fedi le. Sokszor kellett a hostel recepciója melletti kanapén üldögélve neteznem a kis tabletemmel, és bár a sávszélesség általában nem volt valami nagy, azért az oldalak rendesen bejöttek, sőt, még Skype-olni is gond nélkül tudtam a legtöbb helyről.

Ingyenwifi terén viszont nem áll jól az ország. Bár sok helyen ki van írva, hogy szabad wifi-hálózat van (például parkokban, sétálóutcákon, plázákban), ezek a legtöbb esetben iszonyú lassúak, vagy egyáltalán nem is működnek. Hasonló a helyzet a távolsági buszokon is: sok társaság hirdeti magát azzal, hogy szélessávú wifivel kényezteti az utasokat, de ennek nem érdemes bedőlni, és pláne nem a drágább járatot választani emiatt. Inkább legyen nálad könyv vagy e-book.

A roaming értelemszerűen drága, így talán megéri venni egy brazil SIM-kártyát. Bár, ami azt illeti, a hostelekben, éttermekben és ismerősöknél ingyen netezve pont elég információhoz juthatsz arról, hogy mi a helyzet otthon, illetve Rio többi részén.

a2401abf-0bb2-4509-a03c-9c8547589551_1.jpg

20. Ha könyvet vinnél az útra....

Akkor természetesen a Hátizsákkal Brazíliában legyen az! Az Európa Kiadónál nemrég megjelent könyvemből rengeteg érdekességet tudhatsz meg Rióról és Brazíliáról. Brazíliát ábrázoló képekért pedig kattints a könyvhöz tartozó online galériára!

Praktikus szempontból természetesen sokkal hasznosabb egy Lonely Planet, bár magyarul nincs se Brazília-, se Rio-LP. Megjelent viszont nemrég egy klassz kis zsebkönyv az Eötvös Kiadónál, Rákóczi István és Piros Ákos Rio zsebben című könyve, benne mindenféle hasznos utazási információval és egy jó hosszú portugál társalgási útmutatóval és szószedettel.

Ha pedig brazil szépirodalomra volnál kíváncsi, akkor le tudsz tölteni a netről egy nagyszerű, magyar nyelvű antológiát, ami A brazil elbeszélés fél évszázada címet viseli. 

Kalandra fel!!! 

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr478898630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása