Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Rio régen és ma 3. - A bulinegyed és környéke

2016. június 05. - Soltész Béla

Rio történelmi emlékeinek bemutatását a híres Lapa-viadukttal, más néven Carioca Vízvezetékkel folytatom. A növekvő Rio lakosainak egyre több ivóvízre volt szükségük, és 1750-re elkészült a római és portugál vízvezeték-építészet hagyományait követő Lapa-viadukt, amely a távolabb fekvő források vizét vezette az előző bejegyzésben bemutatott Carioca térre.

img_4438.JPG

A XIX. század végére a vízvezeték elavult, és a víz már föld alatti csöveken érkezett a városba, de hogy a viadukt ne maradjon kihasználatlanul, egy villamosvonalat építettek a tetejére, amely a dombtetőn fekvő, elegáns Santa Teresa negyedbe vezetett.

img_4433.JPG

A viaduktot körbevevő Lapa városrész pedig Rio első számú bulinegyede lett: ha péntek este, akkor egyértelműen ott van a legnagyobb élet. Lapa kocsmáiban megfordult a XX. század összes bohém riói művésze, akik közül a chilei származású Jorge Selarón érdemel külön említést.

img_9668.JPG

Selarón ugyanis évtizedek munkájával egy elképesztően színes (és giccses) műalkotást hozott létre az egyik lapai lépcsősor (Escadaria Selarón) kicsempézésével, a maga sajátos kertitörpe-barokk stílusában.

img_9776.JPG

A lépcsősor elképesztően híres lett a riói művészek és a Rióba látogató turisták között, Selarónból pedig igazi szupersztár lett. Ennek ellenére 2013-ban ismeretlen okból kifolyólag öngyilkosságot követett el.

img_9778.JPG

A villamosközlekedésnek is volt egy szomorú dátuma, 2011, amikor egy kocsi kisiklott, és hatan meghaltak. A közlekedés négy évre leállt, csak 2015-ben indult újra (és akkor sem a teljes szakaszon).

img_7961.JPG

Santa Teresa felső városrésze, ahol az igazán menő házak vannak, azóta várja, hogy a síneket felújítsák. A környék megér egy látogatást – villamos hiányában egyelőre sétálva.

img_8011.JPG

Aki nem adja fel, és eljut Santa Teresában a Rua Áurea déli végénél kacskaringózó villamossínekig, igazi kuriózumra talál: Getúlio Damado kortárs népművész villamoskocsi-alakú boltjára.

img_7987.JPG

Ahol a mester különféle hulladékokból, üres mosószeres flakonokból, vállfákból, tükrökből és egyéb szemétből hozza létre fáradhatatlanul bonzo névre keresztelt műalkotásait.

img_8017.JPG

(folyt. köv.)

A következő részből kiderül, hogy hol található a világ egyik legszebb könyvtára, és hogy mit őriznek a rióiak a portugál hagyományokból mind a mai napig. Az Európa Könyvkiadónál hamarosan megjelenő, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből pedig egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy merre érdemes szállást keresni Rióban, para-e egyedül sétálni az utcán, és hogy mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat Brazíliában. Meg még sok minden mást is...

További, Riót ábrázoló képekért pedig kattints a könyvhöz tartozó online galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr198782652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása