Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Rio régen és ma 5. - A Vargas elnök sugárút

2016. június 10. - Soltész Béla

Getúlio Vargas az volt Brazíliának, ami Juan Domingo Perón Argentínának: hívei szerint a szegények védelmezője, aki felvirágoztatta az országot, ellenfelei szerint pedig populista diktátor, aki romba döntötte az országot. Csak míg Perón nimbuszát azóta alaposan kifényesítette a felesége, Evita (akinek emlékét musical meg a Madonna főszereplésével Budapesten forgatott film is őrzi), addig Vargas elnök nevére Brazílián kívül már nem sokan emlékeznek.

img_7114.JPG

Vargas életútja képekben, a katonai uniformistól az öltönyön át a pizsamáig. Hogy miért van pisztoly a kezében, az a következő bejegyzésből kiderül.

Pedig a maga korában valóban nagy formátumú politikus volt (157 centis testmagassága ellenére), aki Rio képét is alaposan átformálta. Egy széles sugárutat vágatott Rio belvárosának északi részén, amit saját magáról nevezett el 1944-ben, és húszemeletes betonépületekkel építtette körbe.

img_9075.JPG

A Vargas elnök sugárút (Avenida Presidente Vargas) karnevál idején. Háttérben a Candelária-templom.

A haladás jelképének szánt sugárút az évtizedek során eléggé lerobbant, a betonmonstrumok aljába hajléktalanok százai költöztek. Illetve a polgárjogi és kormányellenes tüntetések, felvonulások is gyakran zajlottak ezen a széles úton, ami a Copacabanával osztozik az első helyen a riói tömegrendezvények és megmozdulások színhelyeinek rangsorában - értelemszerűen elégedetlenkedni inkább a sugárúton, ünnepelni inkább a strandon szokás.  

img_7469.JPG

Carlos Vergara fotója 1972-ből

A sugárút belváros felőli végén áll Rio legnagyobb barokk temploma, a XVIII. századi, nagyon impozáns Candelária-templom (Igreja da Candelária)...

img_7440.JPG

...ahol 1993-ban a rendőrök egy éjszaka minden különösebb apropó nélkül tüzet nyitottak az ott alvó utcagyerekekre. A Candelária-mészárlás hatalmas felháborodást okozott, azóta a brazil politikusok számára kiemelt téma az utcagyerekek helyzetének javítása – legalábbis ígéretekből nincs hiány.

img_4298.JPG

(folyt. köv.)

A következő részből kiderül, hogy hogyan végezte politikai (és földi) pályafutását Getúlio Vargas. Az Európa Könyvkiadónál az idei Könyvhétre megjelent, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből pedig egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy merre érdemes szállást keresni Rióban, para-e egyedül sétálni az utcán, és hogy mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat Brazíliában. Meg még sok minden mást is...

További, Riót ábrázoló képekért pedig kattints a könyvhöz tartozó online galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr268798710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása