Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

A trópusi gyümölcslevek birodalma

2016. július 14. - Soltész Béla

Brazíliában általában nagy a hőség. A nagy hőség az embereket kitikkasztja, az egzotikus gyümölcsöket viszont hatalmasra növeszti. A lédús mangók, papaják, guavák, óriásmaracuják és egyéb csodák a gyümölcslébárokban végzik gyümölcslevek (suco) vagy turmix (batida) formájában. És ez a lehető legjobb dolog, ami a kitikkadt emberekkel történhet.

fruta.jpg

Bár az imént említett, Magyarországon többé-kevésbé ismert déligyümölcsök is zseniálisak, igyekeztem mindent kipróbálni, amiről nem tudtam, hogy micsoda. Nos, nem minden esetben jártam szerencsével: az acerola, az umbu, a cajá, a murici és a bacuri például elég felejthető.

img_6090.JPG

Középen cupuacu és paradió, fent pálmagyümölcsök, a lenti tobozkákról pedig fogalmam sincs.

A kesugyümölcs (caju), a cupuaçu, a jabuticaba, a graviola, a fruta do conde és a jaca viszont fantasztikus (sajnos a legtöbbnek nincs magyar neve).

img_1897.JPGPakolják a jacát egy salvadori piacon

És vannak szokatlan kombinációk is, például a mentás ananász (abacaxi com hortelã), vagy azok a gyümölcslevek, amelyekbe földimogyorót (amendoim) darálnak.

img_8909.JPG

Választék egy gyümölcslé-bárban Manausban

Sok helyen lehet kapni friss kókuszdiót (côco), aminek egyszerűen lecsapják a tetejét machetével és beledugnak egy szívószálat, vagy cukornádlevet (caldo de cana), amit a helyszínen sajtolnak ki a friss cukornádból.

img_9366.JPG

Kókuszdiók egy santarémi bárban

Vannak továbbá dobozos frissítők is, amik nagyon brazilok, főleg a guaraná-bogyóból készült üdítők (Guaraná Antarctica és Guaraviton). És van az açaí, ez az igazi csoda: egy savanykás, lila amazóniai bogyóból készült szörbet, amit müzlivel és banánszeletekkel, hidegen kanalaznak ki egy kis tálkából. És ami a brazilok szerint a világ minden bajára jó a hasfájástól a magas vérnyomásig, a depressziótól a bőrkiütésekig. Talán így van, talán nem – mindenesetre az açaí nagyon finom, érdemes kipróbálni.    

img_1962.JPG

Fruta do conde egy salvadori piacon

Tetszett a bejegyzés? Az Európa Könyvkiadónál az idei Könyvhétre megjelent, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből számos hasznos dolgot tudhatsz meg Dél-Amerika legnagyobb országáról, például hogy merre érdemes szállást keresni Rióban, mik a biztonsági alapszabályok, és úgy általában mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat Brazíliában. Meg még sok minden mást is...

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr618880532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása