Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Rio régen és ma 7. - Petrópolis

2016. június 20. - Soltész Béla

A Rio történelmi érdekességeit, fontos és szimbolikus helyszíneit bemutató sorozat hetedik, utolsó darabja kétszeresen is kakukktojás a listában. Szemben az eddigiekkel (a Császári Palota, a Carioca tér, Lapa, a Portugál Olvasóterem, a Vargas sugárút és a Catete-palota) nem Rióban van, hanem hetven kilométerre a Centro-tól...

img_7633.JPG

...másrészt nem egy épület vagy egy tér, hanem egy egész város: Petrópolis, Péter brazil császár városa. Aminek az a fő különlegessége, hogy ez volt az amerikai kontinens egyedüli császárvárosa, amely Versailles mintájára azért épült, hogy az uralkodó a főváros zajától elvonulva kormányozhasson.

img_7662.JPG

Persze Petrópolis nem Versailles: a császári palota a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb a gödöllői kastéllyal hasonlítható össze, és a palotát körbevevő főnemesi kastélyok többsége sem okozna feltűnést, ha mondjuk a Városligeti Fasor mellé épült volna. A helynek mégis van sármja, főleg amiatt, ahogy a biedermeierbe minden irányból bekukucskál a szubtrópusi növényzet.

img_7667_1.JPG

Arról nem is beszélve, hogy a palotához közel egy magyar cukrászda is található, a Doces Húngaros (jelentése: Magyar Édességek), amelyet egy magyar kivándorló család alapított, és ahol remek almás rétest árulnak.

img_7702.JPG

A palota kiállításából sokat megtudhatunk II. Péter császárról, aki forróvérű apját követte a brazil trónon, és ötvennyolc éven át, 1831 és 1889 között uralkodott. A felvilágosult, a modern technikáért rajongó császárnak sokat köszönhet Brazília, és még az őt megbuktató katonatisztek is a legnagyobb tisztelettel bántak vele, amikor felsegítették az Európába tartó hajóra.

img_7635.JPG

Péter császár leszármazottai azóta visszatértek Brazíliába: a nem létező brazil trón örökléséért két ükunokája küzd, persze csak képletesen, hiszen egyiküknek sincs valós esélye, hogy valaha is megkoronázzák. Úgyhogy jelenleg Orléans-Braganza Péter Károly herceg kémikusként, Orléans-Braganza Lajos herceg pedig erdőmérnökként dolgozik.

img_7627.JPG

Tetszett a sorozat? Az Európa Könyvkiadónál az idei Könyvhétre megjelent, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből mindezeken felül azt is megtudhatod, hogy merre érdemes szállást keresni Rióban, para-e egyedül sétálni az utcán, és hogy mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat Brazíliában. Meg még sok minden mást is...

További, Riót ábrázoló képekért pedig kattints a könyvhöz tartozó online galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr948814610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása