Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Rio régen és ma 6. - A Catete-palota

2016. június 16. - Soltész Béla

Az előző bejegyzésben bemutatott Getúlio Vargasra nem csak a róla elnevezett sugárút emlékeztet, hanem egy másik fontos riói hely is, a Catete-palota, ami mind a brazil történelem, mind pedig Vargas személyes élettörténetének szimbolikus helyszínévé vált. 

img_7181.JPG

A pazar épületet a császárság utolsó éveiben szemtelenül meggazdagodó brazil arisztokrácia egyik tagja, Nova Friburgo báró építtette, de a halála után a fia eladta a palotát, hogy hotel legyen belőle.

img_7091.JPG

Erre nem került sor, az üres épületbe a frissen kikiáltott köztársaság elnöki hivatala költözött be, és a Catete a brazil elnökök munka- és lakóhelye maradt egészen 1960-ig, amikor a főváros Brazíliavárosba költözött.

img_7115.JPG

Vargas tizennyolc éven át lakott a Catete-ben, először mint katonai puccsal hatalomra került diktátor, aztán – kis kihagyás után – mint demokratikusan megválasztott államelnök. A hadsereg azonban 1954-ben ellene fordult, és miután Vargas testőrsége megpróbálta likvidálni az elnök fő ellenlábasát, de az túlélte a merényletet, a bukás elkerülhetetlenné vált. Vargas ezt nem várta meg, és az elnöki lakosztályban szíven lőtte magát.

img_7126.JPG

A dolog furcsasága, hogy mindezt egy csíkos pizsamában tette meg, így nem öltönyben vagy katonai egyenruhában, hanem pizsamában került – holtan – a másnapi lapok címoldalára és a brazil történelmi emlékezetbe. És persze megindultak a találgatások, hogy talán valaki más húzta meg a ravaszt... Az átlőtt elnöki pizsama, sok más érdekes tárggyal együtt megtekinthető a Catete-palotában, melyet 1960 után múzeummá alakítottak.

img_7101.JPG

A Catete-palota kertje pedig azóta a rióiak egyik kedvelt sétáló- és piknikezőhelye, megéri körüljárni!

img_7168.JPG

(folyt. köv.)

A következő részből kiderül, hogy hol van még ennél is nagyobb és díszesebb XIX. századi palota Rióban, és hogy ki lakott benne. Az Európa Könyvkiadónál az idei Könyvhétre megjelent, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből pedig egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy merre érdemes szállást keresni Rióban, para-e egyedül sétálni az utcán, és hogy mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat Brazíliában. Meg még sok minden mást is...

További, Riót ábrázoló képekért pedig kattints a könyvhöz tartozó online galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr608814566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása