Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Katedrális, kétszáz méter mélyen

2017. március 23. - Soltész Béla

Bogotából a legnépszerűbb egynapos kirándulás az ötven kilométerre fekvő Zipaquirába vezet, amelynek kedélyes, koloniális belvárosa alatt a modern építészet egyik csodája, a Sókatedrális (Catedral de Sal) terül el. A muisca indiánok ideje óta működő sóbánya, amelyből fénykorában több kősót termeltek ki, mint a híres európai sóbányákból (Parajd, Wieliczka, stb.) együttvéve, ma egy elképesztő épületnek ad otthont.

img_5024.JPG

Vagy hát inkább egy épület negatívjának, hiszen kétszáz méterrel a föld alatt húzódik a sótartalmú kőzetből kivájt gigászi, kék fényben fürdő katedrális. A mindentudó Wikipedia természetesen azonnal elrontja az ember örömét: a sókatedrálisról szóló szócikk egyik legelső mondatában leszögezi, hogy ez voltaképpen nem is katedrális, hiszen nem tartozik hozzá püspök, csak a helyi plébános jár le vasárnaponként misézni a föld alá.

img_4974.JPG

Ettől függetlenül lenyűgöző a hely. Mentünk le a végeláthatatlannak tűnő, lejtős bevezető úton, aminek két oldalán a keresztút stációi sorakoztak fülkékben, sótömbből kivájva. Aztán megérkeztünk a több hajóból álló, klasszikus egyházi szobrokat felvonultató, irtózatos belmagasságú szentélyhez, ami alatt további kilométereken kanyarog a jelenleg is aktív sóbánya.

img_5035.JPG

A hangfalakból valami neo-gregorián zene szólt, és kifejezetten éteri volt a hangulat - bár közben az a blaszfém gondolat jutott eszembe, hogy itt a föld mélyében inkább a pokolhoz, semmint a mennyhez vagyunk karnyújtásnyi közelségben.

img_5026.JPG

Külön bizarrsága a történetnek, hogy a Sókatedrálist az 1990-es évek első felében alakították ki a felhagyott járatokból, vagyis akkor, amikor a drogháború a csúcsára ért, és Pablo Escobar bérgyilkosai tucatszámra lődözték az embereket szerte Kolumbiában.

img_4999.JPG

Mondjuk az akkori társadalmi lelkiállapot alighanem kedvezett egy ilyen vállalkozásnak: kevésbé turbulens időszakokban nem valószínű, hogy ilyen elszántsággal vonultak volna a föld gyomrába a világ szörnyűségei elől az üdvösségre vágyó templomépítők.

img_4962.JPG

Érdekel Dél-Amerika? Az Európa Könyvkiadónál a 2016-os Könyvhétre megjelent, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből számos hasznos dolgot tudhatsz meg a kontinens legnagyobb országáról, például hogy hogyan érdemes szállást keresni, mik a biztonsági alapszabályok, és úgy általában mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat a világnak ezen a részén. Meg még sok minden mást is...

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr1012144099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása