Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Rio régen és ma 4. - A Portugál Királyi Olvasóterem

2016. június 07. - Soltész Béla

A világ egyik legszebb könyvtára, a Portugál Királyi Olvasóterem (Real Gabinete Português de Leitura) a riói történelmi épületek közül talán a legkülönösebb. Az előző bejegyzésekben bemutatott helyek - a November 15. tér, a Carioca tér és Lapa vízvezetéke - egyikétől sincs tíz percnyi sétánál nagyobb távolságra, mégis ritkán jutnak el ide a turisták. Pedig volna miért felkeresni.  img_4394-min.JPG

Hogyan jött létre ez az elképesztő épület? Bár elsőre olyan, mintha a gyarmati időszakban épült volna, valójában annál sokkal később, már a független Brazília idején építették portugál kivándorlók. A Portugália és Brazília közti jövés-menés ugyanis nem szűnt meg a függetlenségi háborúval, sőt. A XIX. században Portugália elszegényedett, a brazil gazdaság viszont magára talált, így portugálok tízezrei indultak meg Brazíliába, amely ugyan már külföldnek számított, a közös nyelvnek és kultúrának köszönhetően mégis a legegyszerűbb megoldás volt, ha valaki emigrálni szeretett volna.

img_4393-min.JPG

A modernségmániás brazilokkal ellentétben a konzervatív portugál kivándorlók továbbra is a dicső múlt bűvöletében éltek, és 1887-ben (kicsivel a császárság megdöntése előtt) felépítették a Portugál Királyi Olvasóterem épületét, amely már újonnan is úgy nézett ki, mintha legalább háromszáz éves lenne. A régi könyvekkel és kódexekkel teli, elképesztően díszes neoreneszánsz könyvtár célja az volt, hogy megmutassa a braziloknak, hogy függetlenség ide vagy oda, a klasszikus kultúrához továbbra is a portugál anyaországon keresztül vezet az út.

img_4406-min.JPG

A brazilok azonban nem különösebben érdeklődnek a klasszikus kultúra iránt, úgyhogy ennek megfelelően jelenleg a kutya nem jár oda, a gyönyörű épületben egy átlagos hétköznapon néhány történelem szakos egyetemistán kívül aligha találunk bárkit is. Viszont ingyenes a belépés, mindenképpen nézzük meg belülről.

img_4401-min.JPG

Főleg, hogy a közelben több olyan könyvesbolt is van, ahol a bolt közepén asztalok és székek várják az éhes olvasókat, és napi menüt szolgálnak fel a polcok között.

img_4386-min.JPG

Arról nem is beszélve, hogy egy sarokkal arrébb a Kolumbusz Cukrászda (Confeitaria Colombo) őrzi a portugálok másik, a brazilok szívéhez a klasszikus irodalomnál jóval közelebb álló örökségét: a torták és kávék elkészítésének művészetét.

img_7514-min.JPG

És természetesen arról se feledkezzünk el, hogy a portugálok adták Brazíliának a csodálatosan kétértelmű, a fordításoknak néha makacsul ellenálló nyelvet is. Az Olvasóterem melletti térről nyíló templom ajtaján fotóztam ezt a feliratot, ajándékba mindazoknak, akik beszélik valamelyest Camões nyelvét...  Nem komoly videó :)

img_7518-min.JPG

(folyt. köv.)

A következő részből kiderül, hogy hogyan jött létre az óriási Vargas Elnök sugárút Rióban, és hogy mi történt a hírhedt Candelária-mészárlás éjszakáján. Az Európa Könyvkiadónál hamarosan megjelenő, Hátizsákkal Brazíliában című könyvemből pedig egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy merre érdemes szállást keresni Rióban, para-e egyedül sétálni az utcán, és hogy mire számítson az ember, ha vékony pénztárcával utazgat Brazíliában. Meg még sok minden mást is...

További, Riót ábrázoló képekért pedig kattints a könyvhöz tartozó online galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr628786680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása