Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

December 18, a Migránsok Világnapja

2010. december 18. - Soltész Béla

Ma van a Migránsok Világnapja. Pontosan 20 éve, 1990. december 18-án fogadta el a migráns (bevándorló)  dolgozók és családtagjaik védelméről szóló nemzetközi egyezményt (ICRMW) az ENSZ, amit azonban azóta sem ratifikált egyetlen nyugat-európai ország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Japán sem, annak ellenére, hogy az egyezmény mindössze a korábbi nemzetközi emberi jogi szerződések betartását írja elő a migránsokra nézve. Latin-Amerika, Ázsia és Afrika számos országában a kivándorlás sok fontos - zömében pozitív - gazdasági és társadalmi változást indított be, a migránsok viszont (latin-amerikaiak az Egyesült Államokban, afrikaiak és ázsiaiak Európában stb.) a fejlett országokban az utóbbi évtizedben egyfajta általános bűnbak szerepét töltik be annak ellenére, hogy jellemzően azokat a munkákat végzik el, amire a helyiek nem hajlandóak, a migráns népesség mindenütt gazdaságilag jóval produktívabb, mint a hasonló szektorban dolgozó helyi lakosok, az általuk hazautalt pénz pedig jobban hozzájárul a szegény országok fejlődéséhez, mint a fejlett országok által nyújtott segélyek. A XXI. században a munkaerő az egyetlen termelési tényező, ami nem áramolhat szabadon, és míg a tőke és a technológia teljesen globálissá vált – jellemzően a szegény országok rovására –, a dolgozni akaró migránsok elé számtalan adminisztratív akadályt állítanak a gazdag országok.

Kép innen

Arról, hogy mi szükség van bevándorlásra, egy jó összefoglaló olvasható Phillipe Legrain Immigrants: Your Country Needs Them c. könyvében (recenzió itt). Ha érdekel, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai milyen – önellentmondásos – érvekkel szabotálják már 20 éve az ENSZ által elfogadott egyezményt, írtam róla egy tanulmányt, ami elolvasható itt. Ha pedig hiszel abban, hogy globális civil összefogással fel lehet hívni a kormányok figyelmét a kérdés fontosságára, írd alá az egyezmény ratifikálását sürgető petíciót itt.

Kép innen

Ha érdekel a kérdés, és szeretnél többet megtudni a migránsokról és a nemzetközi migrációról, kísérd figyelemmel a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület tevékenységét. És ne higgy se azoknak, akik egymillió kínai bevándorlóval, se azoknak, akik huszonhárommillió Magyarországra települő románnal riogatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr42481947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása