Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Gyémánt-kanyon, aranyárban

2016. október 19. - Soltész Béla

Brazíliavárosból újra a partvidék felé vettem az irányt, és felszálltam a Salvadorba menő éjszakai buszra. Húsz óra lett volna a menetidő, de én „csak” tizennégy órát ültem rajta, Seabráig. Ez is épp elég volt: a szomszédos ülésen egy nagymama utazott egy túlmozgásos, egyfolytában sivalkodó kislánnyal és rengeteg cuccal. A szatyrok, a pokrócok és a kislány is átlógtak az én térfelemre, ráadásul a nagymama, hogy a kislányt jobb kedvre derítse, folyamatosan édességekkel tömte a gyereket, aki aztán az egészet kihányta az éjszaka közepén. Szerencsére nem rám, hanem egy zacskóba (a nagymama rutinos volt, a reflexei pedig gyorsak), de aztán azt a zacskót akkurátusan felkötözte az előttünk levő ülés fogantyújára, úgyhogy onnantól kezdve ott himbálózott, minden döccenőnél és kanyarnál a térdemnek ütődve.

soltesz_bela_hatizsakkal_braziliaban_387_25874498383_o.jpg

Tovább

Brasília-szindróma

Egy hétköznap délután Brazíliaváros főutcáján – már ha ezt az autópályákkal közrefogott szavannát főutcának lehet nevezni – három élőlény volt összesen: egy hajléktalan, egy galamb és én, a hátizsákos turista. Mindenki másnak megtervezte a helyét a két legendás városépítész, Lúcio Costa és Oscar Niemeyer. Sőt, igazából a galambnak is terveztek egy dúcot, betonból, mint a bürokratáknak és a kiszolgáló személyzetnek. Csak a hátizsákos turistával és a hajléktalannal nem számoltak. Az előbbi persze mindegy is, mert másnap úgyis továbbáll. Az utóbbi viszont ott marad az utcán, emlékeztetve az autókból kinézőket, hogy a technikai fejlődés nem hozott társadalmi igazságosságot – se itt, se máshol a világon. De csak itt, a brazil főváros vintage sci-fi épületei között látszik igazán, hogy erre fél évszázaddal ezelőtt mennyire nem számított senki.

soltesz_bela_hatizsakkal_braziliaban_371_26309237141_o.jpg

Tovább

Szubtrópusi szürreália

Belo Horizonte városának neve azt jelenti: szép láthatár. Ez volt az első a brazíliai „tervezett városok” hosszú sorában, amelyeket a XX. században azért hoztak létre a tervezőasztalon, hogy elősegítsék az ország ritkásan lakott belső területének betelepülését. Belo Horizonte 1900 környékén épült fel, és ide költözött át Minas Gerais állam kormánya a hegyek közé szorult, mindenféle modernizációs kísérletnek makacsul ellenálló Ouro Preto-ból.

soltesz_bela_hatizsakkal_braziliaban_353_26204353080_o.jpg

Tovább

Utazás Coelho tudatalattijába

Brazília szívcsakrája egy São Thomé das Letras nevű kis faluban van, ahol a helyiek szerint gyakran megfordulnak az ufók, és van egy barlang, amin keresztül Machu Picchuba lehet jutni. Megpróbáltam megtalálni a bejáratát, de sajnos eltévedtem egy kőfejtőben. Az itteni kövekről azt mondta egy öreg hippi, miközben a naplementét néztük egy kőből és betonból épült piramis tetejéről, hogy ha elülteti őket az ember, akkor előbb-utóbb kristállyá változnak. Ilyen hely São Thomé das Letras, ahol régebben Paulo Coelho is gyakori vendég volt – emlékét ma is őrzi az Alquimista nevű pizzéria a főtéren.

soltesz_bela_hatizsakkal_braziliaban_350_26375449695_o.jpg

Tovább

Felcserélt vértanúk, kifacsart próféták

Szinte hihetetlen, de két héttel az Ouro Preto-i körmenet után ismét mázlim volt a jeles dátumokkal. São João del Rei-be érkezve a taxistól tudtam meg, hogy másnap van a város – és egész Brazília – egyik legfontosabb történelmi emléknapja, április 21-e, a Tiradentes-nap. Nevettem: csak egy hülyének lehet ilyen szerencséje! És elhatároztam: ahogy a húsvéti körmenetet, úgy a Tiradentes-nap eseményeit is igyekszem az elejétől a végéig végignézni. És közben kideríteni, hogy mit is ünnepelnek ezen a napon. Ami nem bizonyult könnyű feladatnak, a brazilok ugyanis szemlátomást ahányan vannak, annyiféleképpen emlékeznek április 21-ére.

soltesz_bela_hatizsakkal_braziliaban_327_26477072125_o.jpg

Tovább

Ouro Preto, a brazil aranyváros

Minas Gerais azt jelenti: Általános Bányák. Így hívják azt a hatalmas szövetségi államot, amely São Paulo-tól és Riótól északnyugatra, a tengerparttól távolabb terül el. A XVIII. század elejéig csak a legelszántabb kalandorok (és a szökött rabszolgák) hagyták el száz kilométernél messzebb a tengerparti sávot, hiszen a belső területeken harcias tupi-guarani indiánok éltek, akik – miután kiismerték a fehér embert – már nem voltak olyan vendégszeretők, mint korábban. 1700 körül azonban aranyat és gyémántot találtak a hegyekben, és Minas, a Bányavidék a világtörténelem egyik legnagyobb aranylázának színtere lett.

soltesz_bela_hatizsakkal_braziliaban_300_26477032665_o.jpg

Tovább

Áramlástan

A Paraná és az Iguaçu folyók összefolyásának környékéről készült egyszer egy 1:100 méretarányú áramlástani modell. Összesen 280 méter hosszan áramlik a betonteknőkben a víz: fénykorában arra használták, hogy modellezzék az Itaipu-gát, a világ legnagyobb vízierőművének hidrodinamikai hatásait. Ott húzódik keresztbe a modell-vízierőmű is, 70 méter hosszan és több mint két méter magasan. Még a modell is magasabb volt nálam. Vagyis, ha jól számolom, az igazi 123-szor olyan magas, mint én.

img_3256_new.jpg

Tovább

A jezsuita utópiától Doktor Mengeléig

Paraguaynak egyetlen olyan műemléke van, ami a Világörökség része. Pontosabban kettő: Trinidad és Jesús romjai, amelyek egymástól néhány kilométerre állnak, egy félreeső ország félreeső sarkában: egyik a völgyben, másik a dombtetőn. Mégis úgy döntöttem, hogy kerülő ide, kényelmetlenség oda, nem hagyom ki a felkeresésüket. A rozsdavörös templomromok ugyanis a latin-amerikai történelem egyik legérdekesebb társadalmi kísérletének, a jezsuita misszióknak állítanak emléket.

img_2724_new.jpg

Tovább

108

Hónapok óta úton voltam már Dél-Amerikában, amikor úgy döntöttem: itt az ideje, hogy megálljak egy hétre. Nem mintha elfáradtam volna az utazásban, sőt, nagyon is élveztem, hogy átlagosan kétnaponta továbbállok. Viszont meg kellett írnom két tanulmányt a doktorimhoz. Tudtam ugyanis, hogy ahhoz, hogy a disszertációm leadásához szükséges publikációs kreditek meglegyenek, meg kell jelentetnem még két cikket referált szakmai folyóiratokban. Ennek pedig elég hosszú az átfutása, úgyhogy nem várhattam meg a hazaérkezésemet: útközben kellett megállnom, ha már egyszer indulás előtt nem sikerült túlesnem ezen a feladaton.

img_2478_2_new.jpg

Tovább

A földdel körülvett sziget

Paraguay ritkán szerepel a Dél-Amerikában hátizsákozó turisták útitervében. Ha valaki erre keveredik, az vagy átutazóban van Brazília és az Andok országai között, vagy pedig fejébe vette, hogy a kontinens összes országát meglátogatja, és emiatt a nem túl sok izgalommal kecsegtető Paraguayt is kénytelen volt felvenni a listára. Vagy egyszerűen csak kíváncsi, hogy milyen lehet ez a félreeső, furcsa kis ország. Én leginkább a harmadik kategóriába sorolnám magam: bár egyáltalán nem esett útba, de azért Dél-Brazíliából indulva nem is volt túl messze, így elhatároztam, hogy eltöltök itt egy pár napot. Na jó, meg a második indok is játszott némi szerepet: nehogy már pont a paraguayi pecsét hiányozzon az útlevelemből.

img_2586_new.jpg

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu