Hátizsákkal Latin-Amerikában

Clandestino

Clandestino

Visszaszámlálás!

2010. május 29. - Soltész Béla

Üdv ezen a blogon. Érvényes chilei vízum és egy Santiagóba szóló repülőjegy birtokában most jutottam el odáig, hogy blogot is csináljak. Érdemi bejegyzések júliustól várhatók. Pár kérdés, ami eszedbe juthat:

Ki vagy te? 

Soltész Béla vagyok, PhD-hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájában. A következő év  egyik felét Santiago de Chilében, a másikat a mexikói Tolucában fogom tölteni.

És mit fogsz ott csinálni?

Doktori képzésen veszek részt, meg kutatni fogok.

 

Miből fussa?

Ösztöndíjjal megyek mindkét helyre (hála az egyetememnek és a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak), ami kb. a költségek 2/3-ára lesz elég, a maradékot nekem kellett, illetve kell majd hozzátennem.

Mit kutatsz?

A migráció hatását Latin-Amerika fejlődésére. Vagyis: mi történik akkor, ha sokan vándorolnak ki (elsősorban az USÁ-ba és Európába), jobban fejlődnek-e ettől a latin-amerikai országok (mert a kintiek küldik haza a pénzt), vagy épp kevésbé (mert akik fel tudnák futtatni a gazdaságot, azok nincsenek ott). Hamarosan indítok egy másik blogot is, braindrain.blog.hu címen, ami hasonló kérdést vizsgál majd Magyarországra nézve, vagyis hogy a diplomások külföldre áramlása milyen hatással jár(hat) a magyar gazdaság fejlődésére.

Ebben mi az érdekes?

Kevés olyan megbízható mutatója van egy társadalom általános közérzetének, mint a migrációhoz kapcsolódó attitűd. Ez a migránsokat küldő országokra nézve azt jelenti, hogy minél nyomorultabb egy ország, a lakói annál inkább azon kívül képzelik el a jövőjüket. Emiatt viszont egyre kevesebb innovatív és értékteremtő dologba fognak bele otthon, amitől az ország még nyomorultabb lesz. A migráció kutatása közben előkerül minden, ami egy adott társadalom állapotával kapcsolatban jelentősséggel bír.

Jó, jó, de erről fogsz blogolni egy éven keresztül?

Nem csak erről, sőt, nagyrészt nem erről. Olyan blogot szeretnék csinálni, ami részben a latin-amerikai valóságot mutatja be (vagyis bármilyen kulturális, gazdasági, társadalmi vagy politikai jelenséget, ami felkelti az érdeklődésemet), részben pedig klasszikus utazós blog. Ez utóbbiak gyakori hibáját (tegnap főztünk Joséval és Maríával polipot, aztán ittunk egy csomó sört) igyekszem elkerülni, csak olyan sztorikat fogok ide írni, amik azok számára is érdekesek lehetnek, akik nem ismerik a benne szereplőket.    

És merre fogsz utazni?

Ez még nagyban függ attól, hogy mennyi pénzem lesz rá. Chile elég drága, de a buszok nagyon olcsók (cserébe iszonyatos menetidejük van, Santiagóból a perui határig eljutni 32 óra). Tervezek egy Peru-Bolívia tripet, egy Argentína-Uruguayt, illetve el akarok jutni a Húsvét-szigetre és Patagóniába. Mexikó jóval olcsóbb, meg ott az ösztöndíjam is több lesz, úgyhogy igyekszem bejárni az egész országot, és ha még belefér, el akarok menni Kubába, illetve egy hosszabb banánköztársaság-túrára Guatemalába, Belize-be és Nicaraguába. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudok ide egy releváns idézetet: "Cseszd meg - kalandra fel!"

Köszi.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clandestino.blog.hu/api/trackback/id/tr972039724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása